dinsdag 10 juni 2008

Afghanistan-conferentie moet internationaal partnerschap omhoogtillen

De bijeenkomst die op 12 juni in Parijs plaatsvindt over de ontwikkeling van Afghanistan moet de samenwerking tussen de “ontluikende democratie” en haar buitenlandse partners op een hoger plan brengen. Dat hebben de Verenigde Naties in mooie bewoordingen gezegd.

De Noor Kai Eide, die de ondersteuningsmissie UNAMA van de volkenorganisatie leidt, is van mening dat de bijeenkomst meer moet zijn “dan alleen maar een samenkomst van donoren”.

Hij zei in een verklaring: “Dat we een “nieuwe deal” willen zoeken tussen de regering van Afghanistan en internationale gemeenschap.”

Eide zal samen met onder meer zijn Zuid-Koreaanse baas Ban Ki-moon, de Afghaanse president Karzai en afgevaardigden van meer dan 80 landen en organisaties donderdag aanzitten in Parijs.

De UNAMA heeft tot taak samen met de Afghaanse regering de kar te trekken om voor vrede en stabiliteit, veiligheid en wederopbouw te zorgen in het land.

De bewoording “samen met de Afghaanse regering” wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Afghanistan zelf voor deze zaken zorgt, wat volgens waarnemers nog wel even kan duren.

Daarnaast wil men zich inspannen om de constitutionele democratie te versterken.

Volgens Eide moet er “een grotere samenhang komen binnen de hulpinspanningen en moeten er meer middelen beschikbaar komen voor de hulp die wordt geboden”.

Verschillende keren is gezegd dat de hulp die wordt geleverd “versnipperd” en veelal niet juist gecoördineerd is en dat de Afghaanse regering meer zelf de fondsen moet kunnen besteden. Een heleboel ondersteuning bereikt de bevolking namelijk niet.

De Noor benadrukte verder dat Kabul ook zelf een rol moet spelen om de economie te verbreden, om politieke hervormingen door te voeren en op te treden tegen de wijdverbreide corruptie in het land..

Het zijn veel termen die steeds weer terugkeren in de vraag naar een verbetering van de situatie in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde Aziatische land.

Tijdens de conferentie zal ook een evaluatie worden gepresenteerd van de vorderingen die zijn gemaakt sinds de vorige grote donorconferentie voor Afghanistan die twee jaar terug werd gehouden in Londen.

Daarnaast wordt er een blauwdruk voor een nieuw vijfjarenplan gelanceerd, de “Afghanistan National Development Strategy” waarvoor men 50 miljard dollar binnen wil slepen van donorlanden.

Volgens Eide “hebben we met deze Nationale Ontwikkelingsstrategie voor Afghanistan nu een blauwdruk die door Afghanistan wordt geleid en beheerd voor al onze inspanningen ter ondersteuning van het land”.

Eide zei dat het nu essentieel is dat de regering laat zien dat ze het vertrouwen van de internationale gemeenschap waard is voor de ondersteuning die zij krijgt en aan de internationale gemeenschap om achter de eigen prioriteiten te staan van het land.

Geen opmerkingen: