zaterdag 7 juni 2008

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op weg naar Parijs voor Afghanistan Conferentie

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, vertrekt volgende week naar Frankrijk, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië om de leiders van deze landen te ontmoeten in het kader van de Internationale Conferentie over Afghanistan in Parijs.

Op 12 juni zal Ban van de partij zijn op de “International Conference on Afghanistan” die deel uitmaakt van de wereldwijde inspanningen die iets moeten maken van de wederopbouw en de ontwikkeling van Afghanistan, aldus een woordvoerder van de VN-chef.

In de Franse hoofdstad verwacht Ban een ontmoeting te hebben met de Franse president Nicolas Sarkozy.

De dag daarna bezoekt hij de Britse minister-president Gordon Brown en andere hoge functionarissen.

Vanuit Londen gaat hij nog naar Saudi-Arabië voor een ontmoeting met koning Abdullah bin Abdul Aziz, de minister van Buitenlandse Zaken en anderen.

Op de bijeenkomst over Afghanistan in Parijs hoopt Kabul 50 miljard dollar bij elkaar te krijgen om een vijfjarenplan te bekostigen dat het land moet helpen in haar ontwikkeling.

Hulporganisaties waarschuwen keer op keer voor een humanitaire crisis in het land maar het is de vraag wat er nog meer moet gebeuren om de humanitaire ramp die er al heerst compleet te maken?

Teistering
Afghanistan wordt geteisterd door een opeenstapeling van problemen die elkaar ook versterken.

Vorig jaar is het land terechtgekomen in de lijst van de tien meest corrupte landen in de wereld en steeg het nog een plaatsje, naar vier, op de lijst van armste landen van de wereld. In de lijst van “mislukte staten” staat het eveneens in de top 10.

President Hamid Karzai krijgt van diplomaten steeds zwaardere kritiek te verduren omdat hij geen eind weet te maken aan de corruptie. Daarnaast zou hij aan gezag inboeten door de vele burgerslachtoffers die de buitenlandse troepen maken.

Mensenrechtenorganisaties leveren zware kritiek op het feit dat er een heleboel krijgsheren die de mensenrechten hebben geschonden hoge posities bekleden binnen de overheid.

Daarnaast worden 2,5 miljoen Afghanen bedreigd door honger en beleeft het Aziatische land volgens verslaggevers de gewelddadigste periode sinds eind 2001 de Taliban van de macht werden gedreven door een coalitie die door de VS werd geleid.

In 2006 vonden er ruim 4.000 mensen de dood door geweld. In 2007 waren dat er 8.000. Twintig procent van deze slachtoffers was burger. Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 1.500 mensen omgekomen.

Waarnemers en hulporganisaties waarschuwen bovendien voor een verdere verslechtering van de veiligheidssituatie.

Tegen onder meer deze achtergronden zal de Internationale Conferentie over Afghanistan in Parijs worden gehouden.

Zie ook:
Afghanistan gaat in Parijs 4 miljard vragen voor modernisering landbouw
Kai Eide bespreekt situatie Afghanistan met de Verenigde Staten

Geen opmerkingen: